Evde ekmek yapımı hem kolay hem zor bir iştir. İnternette yapılan profesyonel hamurlara benzemez ama inanılmaz lezzetli gelir yaptığınız. Tadına doyamazsınız. Bir heveslenirseniz bundan sonra ekmeğinizi kendiniz yapacağınıza neredeyse and içersiniz. Zaman geçirmek için, bir şeyler ortaya döktüğünüzü görmek için, kabardıkça hayatınıza gelen heyecan için bu işe el atarsınız 😀
Yükselen trend… Hatta bir süre sonra yapmayanın dövüleceği cinsten aktivite. Eeee hal böyle olunca marketlerde mayaya kıran girmiş olduğu da alınan bilgiler arasında. 😀 Bulan öyle şanslı. Hani nerdeyse papatya yaprakları ile seviyor sevmiyor yapılıp, seviyor çıkması kadar mutlu edici bir olay haline geldi, şu maya işi. Bulamayanlar artık bir level atlayarak evde kendi ekşi mayasını yapmak için youtube kanallarında izlenme sayısını arttırdı bile denebilir. İnstagram video yükleme, hikaye atma, post sayılarında izlenen artış ile herkes kendini gösterme yarışına girdi haliyle. 🙂
O zaman bir tarif ortaya atma zamanım geldi de geçiyor bile bence.
Kağıt kalemleri, printer ya da screenshotları hazırlayalım lütfen 🙂
🥖Ilık su ve süt karışımı – 3 çay bardağı kadar ( küçük bir kalıpta yapılacaksa su miktarı azaltılabilir.)
🥖Bir tutam şeker (şeker kullanmak istemeyenler, hiç eklemeyebilir ya da şeker yerine bal ilave edebilir.)
🥖Bir tutam tuz
🥖1 yemek kaşığı yağ ( Tercihen zeytinyağı )
🥖Bir paket maya ( eğer su ve un miktarı azaltılırsa yarım paket )
🥖Aldığı kadar un (istediğin cins un ile yapabilirsin)
🥖İçine istersen zeytin/zeytin ezmesi, fesleğen, domates, dereotu, çörekotu, ceviz, fındık, kısaca ne istersen ekleyebilirsin.
Maya un ile harmanlanıp tüm malzemeler karıştırılır. Kıvam ne kurabiye hamuru kıvamı gibi ne de cıvık bir kıvam olmalı. Hafif ele yapışacak bir kıvamda olmalı. Normal instant maya ile 5-6 saat mayalanmalı. Bu süre sonunda kenarlardan ortaya kıvırarak yoğurup, alınması istenen şekil verilmeli ya da kalıba yerleştirilmeli. Üstü nemli bez ile karanlık ve rüzgar geçmeyecek bir yerde ( bu genelde fırının içi oluyor 🙂 ) mayalanmaya bırakılmalı. Tekrar yoğurma sırasında tezgahın unlu ve elin ıslak olması önemli. Şekil verildikten sonra bir yarım saat daha mayalandırılıp fırına atılmalı. Üstü ve altı kızarana kadar fırında bırakılmalıdır.
Tarifler de, miktarlar da, kullanılan malzemenin cinsi de değişkenlik gösterebilir. Herkes kendi mutfağının şefi sonuçta. Yaratıcılık tamamen sizin elinizde. Hadi bir koşu mutfaklara, ekmek yapmaya…
Afiyet Olsun / Bon Appetit