A dan Z ye · Haftasonu Gezileri · Mekanlar

Mart Keşifleri: Balat

Mart ayı keşiflerinde bu ay, Balat.

Tarihi yarımadada İlk İstanbul diye bilinen, Bizans döneminde Fanari adını taşıyan bölge. Yakın bir zamana kadar Yahudi ve Musevi mahallesi olan yer, şimdilerde Türk ailelerine ev sahipliği yapıyor. Vakti zamanında İspanya’dan gelen Museviler Istanbul’da Balat’a yerleşmiş , bu musevilere Sefaradim denilirmiş. Rumlar, Ermeniler,Yahudiler, Museviler, Türkler… Hepsinin huzurlu bir şekilde birarada yaşadığı yerlerden biriymiş.

Şimdi ise hipsterlerin, bloggerlarin, ne bileyim tur firmalarının, vloggerlarin ve daha bir sürü kişinin uğrak yeri.

Neden olmasın ki? Her bir metrekaresinden tarih fışkırıyor. Her bir kapının farklı bir hikâyesi var. Eski, nostaljik, renkli ❤

Yüzünü nereye çevirsen bir yaşanmışlık… Sanki herhangi bir binanın duvarına elini sürsen, o binanin şahit oldugu tüm yaşananlar gözlerinin önünden film şeridi gibi geçecek.

Ne kadar giderseniz gidin, yanlışlıkla farklı bir sokağa girseniz, bambaşka serüvenlere yelken açıyor gibisiniz. Her sokak farklı bir serüven. Keşfedilecek o kadar çok ara sokak, o kadar çok lezzet, o kadar çok mekan var ki…

Eskilerden duyduğumuz, belki küçük bir kismimizin denk geldiği mahalle kavramı var ya, işte Istanbul’da bunu yaşayan ve yaşatan nadir yerlerden.

Camisiyle, kilisesiyle, patrikhanesiyle, her din, dil, ırkın hoşgörü ile bir arada yaşayabildiği yerdir Balat.

Mezatların sık sık görüldüğü, Agora meyhanesi şarkısının doğduğu yerdir Balat.

E tabi bir de Çukur dizisinin çekildiği sevilesi yer 🙂

1. Renk renk evlerin bir yokuşta sıralandığı ve merdivenlendigi Merdivenli yokuşuna gidip fotoğraf çektirmeden dönülmez mesela.

2. Yine rengarenk ve yokuşta olan başka bir cadde Kiremit Caddesi.

3. Bir de renkli kapılar var,Camcı çeşme yokuşundan aşağı doğru inerken.

4. Kiremit renkli Özel Fener Rum Lisesini unutmamak gerekir.

5. En iyi kahvaltı: Forno Balat. Forno’da yer bulamazsanız, ki erken gelmezseniz bulamazsınız. Fida Cafe bir seçenek olabilir.

6. En iyi kahvecilerde: Cooklife ve Naftalin kapışması var. Kat Kat Balat, dışarıda köşede oturursanız bolca doğalgaz kokusuna maruz kalabilirsiniz, Coffee Department kahveleri güzel ammaa biraz pahalı. Cold Brew biraz sert gelebiliyor. Porto Fenari’ de denenebilir.

7. Perispri: Ambiyans 10 numara 5 yıldız. Ancak kahvesi o kadar iyi değil. Kahvaltısı güzel diyorlar, denemedik ama fiyat skalası biraz yüksek.

8. İncir ağacı kahvesi: Mutlaka gidilesi yerlerden, her metrekaresinde fotoğraf çektirmek isteyebilirsiniz.

Daha keşfedilecek ne çok kafesi, sokağı var not aldığım 🙂 Her keşfin, her sokağın, her fotoğrafın mutlu ettiği yerde, tavsiyelere bolca eklemeler en kısa sürede yapılacaktır.


PINAR ILDIR ÇELT sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.

Yorum bırakın